η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο πρόεδρος λείπει ταξίδι για δουλειές… Δεν το άφηνε καλύτερα;

Τρομερή η ομοιότητα του διδύμου Τσίπρας Καμένος με το δίδυμο
Αστερίξ και Οβελιξ (του μακαρίτη του Γκοσινί) με τη μόνη διαφορά
ότι το δικό μας πολιτικό δίδυμο δεν διαθέτει "μαγικό φίλτρο" και μονίμως
σπάει τα μούτρα του


Δυο θέματα προσπάθησε να αναδείξει στην Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας: το χρέος και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Και για τα δύο άνοιξε δύο τρύπες στο νερό κι έπεσε κι ο ίδιος μέσα.

Η ιδέα να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ελληνικό χρέος ήταν πρακτικά άχρηστη. Σε τι ωφελεί να προβάλλεται με επιχειρηματολογία δανεισμένη από χώρες του Τρίτου κόσμου;

Δεν είναι παγκόσμιο ζήτημα. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που χορηγήσαν οι χώρες της Ευρωζώνης, με πολιτική απόφαση των κοινοτικών οργάνων. Διμερή δάνεια με ισχυρές ρήτρες.




Το ενδεχόμενο
να ανοίξει, υπό προϋποθέσεις, η συζήτηση για εκτενέστερη αποπληρωμή τους, ίσως και καλύτερα επιτόκια, είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Η αντίληψη που οδήγησε στην πρωτοβουλία να τεθεί στον ΟΗΕ δεν απέχει από τις αντιλήψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το ίδιο θέμα. Κάποιο λάθος στη μετάφραση κάνει η κυβερνητική προπαγάνδα. Όταν διαπραγματεύεσαι νέα διευθέτηση των δανείων σου με τους δανειστές- εταίρους και τα κοινοτικά όργανα και ταυτόχρονα τα θέτεις στον ΟΗΕ, είναι σαν να προετοιμάζεσαι να τα αμφισβητήσεις.

Στο συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον, με την εμφανώς πρόχειρη εμφάνισή του ο Πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να θέσει το θέμα της ανάπτυξης απέναντι στο καλύτερο ακροατήριο που θα μπορούσε να βρει. Έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο: δεν απευθύνεσαι πρώτα στους δυνάμει επενδύτες και μετά δημιουργείς τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, όπως τους υποσχέθηκε.

Για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα εξετάζει τα υπαρκτά προαπαιτούμενα. Αν έχει πάγιο και λιτό φορολογικό σύστημα . Αν λειτουργεί η διοίκηση για να κάνει τη δουλειά του και αν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται έγκαιρα. Αν οι υποδομές λειτουργούν. Αν υπάρχει διαφάνεια, ώστε να μην χρειάζεται να ‘τα σπρώξει’ κάτω από το τραπέζι. Αν προβλέπεται πολιτική σταθερότητα και όχι κυβερνήσεις που τις ρίχνουν οι βουλευτές τους. Τα έχεις, τα προβάλλεις. Δεν τα έχεις, κλέβεις το χρόνο των άλλων.



Επιπλέον ποιος θα πειστεί ότι η Ελλάδα προσφέρεται για δουλειές όταν στη Νέα Υόρκη ο Τσίπρας λέει ότι υπάρχουν περιθώρια για επενδύσεις στην ενέργεια και στην Αθήνα και την ίδια ώρα ο Σκουρλέτης ξεκόβει ότι ιδιώτες στη ΔΕΗ αποκλείονται; Πώς θα πάρουν στα σοβαρά την Ελλάδα όταν ο Πρωθυπουργός της ερωτάται από τον πρώην πλανητάρχη τι σχέδια έχει για τη χώρα του και αυτός του απαντάει ότι θα… αλλάξει την Ευρώπη;.

Στην πρώτη παρουσία του προ διετίας εκείθεν του Ατλαντικού ο Αλέξης Τσίπρας θαμπώθηκε από το Βαρουφάκη και του βγήκε ξινό.

Στη δεύτερη προσπάθησε να δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορεί, να μασήσει και πνίγηκε.

Κατάφερε μόνος του το πρώτο ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου του άνοιξε το γήπεδο, ο Μπιλ Κλίντον του έστρωσε τη μπάλα, ο τερματοφύλακας ήταν μιλημένος. Αλλά αυτός σούταρε απελπιστικά άουτ.

Γιώργος Λακόπουλος
capital.gr