η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΔΑΡΙΓΚ, πολύ φασαρία για το τίποτα

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το θέμα συζήτησης των ημερών, το ακίνητο της πρώην συρματουργίας ΔΑΡΙΓΚ καταθέτει το eviaportal με σκέψεις αρκετά ενδιαφέρουσες, διαπιστώσεις μεγάλης μερίδας πολιτών και με τη σοβαρότητα που διακρίνει εν γένει τον συγκεκριμένο ιστότοπο στην προσέγγιση μεγάλων ζητημάτων της πόλης… 

Σημειώνεται λοιπόν ότι:

Με αφορμή την αγορά από ιδιώτη του ακινήτου της ΔΑΡΙΓΚ και τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην Χαλκίδα – κυρίως από την αντιπολίτευση του Δήμου – λέμε, πολύ φασαρία για το τίποτα.



Τίποτα
το ακίνητο της ΔΑΡΙΓΚ; Όχι, το ακίνητο της ΔΑΡΙΓΚ είναι πολύ σημαντικό, είναι σημαντικό γιατί είναι μία έκταση 52 στεμμάτων σε μία κεντρική περιοχή της Χαλκίδας, η αξιοποίηση του μπορεί να αλλάξει την εικόνα της περιοχής (ακόμα και της Χαλκίδας γενικότερα) προς το καλύτερο (ή το χειρότερο) και τέλος άλλα όχι λιγότερο σημαντικό, ανοίγει ο δρόμος για να πληρωθούν τα χρωστούμενα στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.

Το τίποτα αφορά αυτό που έκαναν τόσα χρόνια οι Δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια αλλά και αυτό που πρότειναν μέχρι και σήμερα να γίνει.

Τι έκαναν οι τοπικοί άρχοντες μέχρι σήμερα;

Τίποτα, δεν συμμετείχαν στους 17 πλειστηριασμούς που έγιναν μέχρι σήμερα δηλώνοντας αδυναμία να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα.

Τι πρότειναν να γίνει;

Να μείνει η χρήση του ακινήτου βιομηχανική (μέσα στην πόλη!) ώστε να μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο την διάθεση οποιουδήποτε να το αποκτήσει αφού δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει.

Θεωρούν δηλαδή ότι είναι καλύτερα να παραμείνουμε στην απραξία των προηγούμενων ετών. Να αποκτήσουμε άλλη μία αναξιοποίητη έκταση με χαλάσματα (Δημοτική Αγορά, Νεροτσουλήθρες, Βιομηχανικό Κτήριο Γεωργιάδη, Δημόκριτος, Αφεντάκη κ.α.).

Ας υποθέσουμε ότι στο μέλλον (που όλοι τους το περιγράφουν ζοφερό) βρίσκονται τα χρήματα και αποκτά ο Δήμος την έκταση. 

Τι θα την κάνει; Έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τα δικά του ακίνητα, θα καταφέρει να αξιοποιήσει 52 στρέμματα; Θα καταφέρει να κατεδαφίσει, μετατρέψει, ανακατασκευάσει, συντηρήσει 37.500 τ.μ. κτίρια;

Τι θα γινόταν σε μία άλλη πόλη, σε μία άλλη χώρα και τι θα θέλαμε να γίνει;

Ναι, θα μπορούσε να αγοράσει ο Δήμος το ακίνητο. Να κατεδαφίσει μέρος των κτισμάτων, να εκμεταλλευτεί τα υπόλοιπα ώστε να φιλοξενούν την εμποροπανήγυρη της Αγίας Παρασκευής (έσοδα για τον Δήμο), να φιλοξενεί εκθέσεις, τοπικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

 Να μην υπάρχει περίφραξη, και στον ελεύθερο χώρος που θα δημιουργηθεί με την κατεδάφιση κάποιων κτισμάτων να μπορεί κάποιος να κάνει την βόλτα του σε συνδυασμό με το γειτονικό Πάρκο του Λαού, να φιλοξενήσει υπαίθρια έκθεση γλυπτών, να κάνουν skate και παρκούρ, να φιλοξενήσει μία δύο επιχειρήσεις εστίασης.

Τι είναι ρεαλιστικό και συμφέρον σε αυτή την πόλη και χώρα;

Να το αξιοποιήσει ένας ιδιώτης. Ο Δήμος και οι αρμόδιες αρχές να καθορίσουν την χρήση του και να ελέγξουν αυστηρά την τήρηση των πολεοδομικών και άλλων διατάξεων. Ο Δήμος να λάβει ανταλλάγματα (ελεύθεροι χώροι, διαμόρφωση γειτονικών σημείων, συμμετοχή του κατασκευαστή στο κόστος οδικών ή άλλων έργων που θα χρειαστούν) και να βοηθήσει τον ιδιώτη στην αξιοποίηση και σε μία τόσο μεγάλη επένδυση.

Τι μπορεί να κερδίσει η Χαλκίδα;

Ένα μεγάλο έργο που θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο και επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής του. Μία αναβαθμισμένη συνοικία και όσα παράλληλα οφέλη καταφέρει να διεκδικήσει.



Κροκοδείλια τα δάκρυα αυτών που σήμερα κλαίνε



Γιατί δεν τους πιστεύουμε;


Γιατί δίνουν 10.000.000 ευρώ για να κτιστούν νέα κτίρια γύρω από την Αρέθουσα (σ.σ. evian...Ούτε αυτά καν δεν έδωσαν γιατί το έργο γίνεται από το υπουργείο πολιτισμού-όχι από το δήμο)

Γιατί έδωσαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αναβαθμίσουν τις παιδικές χαρές της Χαλκίδας χωρίς αυτές να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας με συνέπεια να είναι σήμερα όλες κλειστές 

Γιατί αδιαφορούν τόσα χρόνια για την Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας 

Γιατί ξόδεψαν εκατομμύρια για τις Νεροτσουλήθρες και σήμερα είναι χαλάσματα 

Γιατί έδωσαν 450.000 ευρώ για να διαμορφώσουν ξανά την έκταση ανάμεσα στα Τεχνικά και το 2ο Γυμνάσιο αφού πρώτα το εγκατέλειψαν για 2-3 χρόνια




Πόσο κόστιζε το ακίνητο του ΔΑΡΙΓΚ, 3.6 εκ. ευρώ. Θα μπορούσαν να το είχαν αγοράσει, ευτυχώς που δεν το έκαναν.

eviaportal