η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ο ΕΝΦΙΑ δεν περιλαμβάνεται στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις μετά το τράβηγμα του αυτιού της κυβέρνησης από την Τρόϊκα

Τρικυμία στην κυβέρνηση: Εκτός 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

Μετά από τις τυμπανοκρουσίες για την «ανυπακοή» της κυβέρνησης στην Τρόικα για τις 100 δόσεις στη ρύθμιση των οφειλών ήρθε η άτακτη υποχώρηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού τελικά ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση. Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα, «εξαιρεί» τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις και θα πρέπει να πληρωθεί σε 24.

Μάλιστα εντός των επομένων ημερών αναμένεται κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή στο νόμο που να δικαιολογεί την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Παράλληλα,
το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο (από 72 ως 100 δόσεις).

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα είχε προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων των ληξιπρόθεσμων υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Ποιοι μένουν «εκτός» ρύθμισης

Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.
Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014 (πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014).





Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, μιλώντας για ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί, ωστόσο υπέκυξε ουσιαστικά σε μία από τις πιέσεις των δανειστών, δημιουργώντας ένα νέο εσωτερικό μέτωπο, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις επόμενες μέρες.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει αφενός τις σφοδρές –όπως αναμένονται- αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου μια επιπλέον ψηφοφορία στη Βουλή την οποία σε καμία περίπτωση δεν περίμενε και ασφαλώς με τίποτα δεν θα ήθελε στη σημερινή συγκυρία. Πλέον θα πρέπει να πειστούν και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μια διάταξη που δεν δίνει αλλά περικόπτει, οπότε δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το πολιτικό μασάζ προς αυτούς κατά τις επόμενες ώρες, προς αποφυγήν τυχόν ατυχήματος.



Πηγή:iefimerida