η ταυτότητά μας

η ταυτότητά μας

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Το χωριό Λεβίσι που έμεναν οι μετέπειτα κάτοικοι της Φαράκλας στη Βόρεια Εύβοια και σήμερα είναι ερειπωμένο «βγάζουν στο σφυρί» οι τούρκοι




Το χωριό Λεβίσι στα τουρκικά παράλια το οποίο εγκατέλειψαν οι έλληνες κάτοικοί του το 1932 και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας βγάζουν σε πλειστηριασμό οι τούρκοι για να αξιοποιηθεί τουριστικά

το Λεβίσι, (στα τουρκικά Καγιάκιοϊ,) που σήμερα είναι χωριό φάντασμα βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο,

Η Τουρκία αναζητά τον επενδυτή που θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το χωριό και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά, όπως αναφέρει το «Βήμα». 

Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες, που απλώνονται σε μία βουνοπλαγιά. Συχνά, οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ- τη Μάκρη- το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ.

Το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου 1932, με την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στη Νέα Μάκρη της Αττικής και το χωριό Φαράκλα, στη βόρεια Εύβοια.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί το Λεβίσι. Σε παλιότερη δημοπρασία, που δεν είχε αποτέλεσμα, μία ομάδα πολιτών είχε δημιουργήσει στο Facebook σελίδα με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι», προτρέποντας οι τυχόν αποκαταστάσεις στο χωριό να γίνουν μελλοντικά σε συντονισμό με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και να φτιάξει εγκαταστάσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, κοινόχρηστα κτίρια) στο ένα τρίτο επί του συνόλου του οικισμού.

 Επίσης καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος είναι περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Πάντως υπάρχουν και αντίθετες φωνές στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την Χουριέτ, ο ερειπωμένος οικισμός θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του.